07/07/2016

Onze visie op digitaal drukken

Vitrapack blijft bouwen aan een indrukwekkend machinepark. Dankzij onze investeringen in nieuwe technologieën beschik je als klant steeds over de allerbeste kwaliteit. We zijn vooruitstrevend en denken toekomstgericht. Dat doen we niet enkel voor innovaties op vlak van flexo- en diepdruk, ook de ontwikkeling van nieuwe druktechnologieën houden we nauwlettend in de gaten. Op de DRUPA-beurs in Düsseldorf brachten we de voor- en nadelen van digitaal drukken in kaart. Lees hier onze analyse.

Digitaal drukken vandaag?

Het gonst al jaren van de geruchten dat digitaal drukken de toekomst is. ‘Everything that can become digital will become digital. Printing is no exception’, zei Benny Landa ooit. Hij deed die uitspraak in de jaren negentig. Vandaag – twee decennia later – is het digitaal drukken van flexibele verpakkingen voor voedingstoepassingen nog niet ingeburgerd. Gedreven door onze focus op innovatie gingen we op onderzoek uit.

Vitrapack gaat zijn eigen weg en blijft investeren. Dat zorgt voor zekerheid en stabiliteit. – Arjen Van Keulen, Perfetti Van Melle

Beursbezoek DRUPA

drupa-bezoek

Begin juni trok een team van Vitrapack naar DRUPA. Dat is dé wereldbeurs voor print- en crossmedia solutions, die elke vier jaar in Düsseldorf plaatsvindt. En geloof ons: het is het walhalla van de drukker.

Voor- en nadelen van digitaal drukken bij verpakkingen

Tijdens The Gladiator Session in The Drupa Cube stonden onder andere Steve Billows (VP and CTO, EFI Inkjet Solutions) voor digitaal drukken en prof. dr. Martin Dreher (Leiter der Flexodruck Akademie und des DFTA-Technologiezentrums) voor flexodruk tegenover elkaar.

Deze specialisten zetten de voor- en nadelen van digitaal drukken op de dag van vandaag op een rij.

Nadelen:

  • Het kleurenpallet is beperkt. Specifieke merkkleuren drukken is moeilijk.
  • Wit drukken op folie is meestal niet mogelijk.
  • Digitale inktjetprinters – een techniek die de meeste leveranciers bij digitaal drukken hanteren – kunnen niet op alle substraten drukken. Bij de zeldzame LANDA-techniek, die gebruik maakt van nanografie, kan het eventueel wel.
  • Een digitale drukpers én ook de inkten zijn bijzonder duur.

Voordelen:

  • Aangezien er bij digitaal drukken geen platen of sleeves moeten worden aangemaakt, kan het voortraject korter zijn.
  • Geen onderbreking nodig tussen twee drukorders: het stellen van de druklichamen en rasterwalsen is niet nodig.
  • Uit deze twee bovenstaande voordelen besluiten we dat digitaal drukken prijstechnisch interessanter zou kunnen zijn bij zeer kleine oplages, omdat de voorbereidings- en stelkosten niet over de kleine oplages berekend moeten worden. 

Conclusie van Vitrapack

Digitaal drukken op grote breedte (vanaf 1000mm) aan een hoge snelheid (vanaf 200lm/min) blijft voorlopig toekomstmuziek. Maar, om je helemaal op je wenken te kunnen blijven bedienen, volgen we de laatste ontwikkelingen op de voet. We houden je op de hoogte!

Globaal gezien blijft flexodruk de belangrijkste techniek voor het bedrukken van bijna alle flexibele materialen. De efficiëntie en de kwaliteit hiervan blijft trouwens stijgen. Ook bij Vitrapack. Dankzij de investeringen in o.a. color management verkorten we het voortraject aanzienlijk en slagen we er ook in om de omsteltijd te beperken. Zo brengt Vitrapack de modernste druktechnieken tot dicht bij jou.