26/11/2018

PVdC gecoate folie in Californië

Vanaf 29 december 2018 belandt PVdC op de Californische lijst met producten die voorzien moeten worden van een niet mis te verstane gezondheidswaarschuwing. Wie als bedrijf verpakkingsfolies met een PVdC (polyvinylideenchloride)-coating gebruikt en producten levert aan de staat Californië, dient zich te houden aan deze gewijzigde wetgeving.

Het vervangen van het type folie met PVdC coating is geen sinecure.

Het vervangen van het type folie met PVdC coating is geen sinecure.

Vitrapack adviseert haar klanten die willen afstappen van de klassieke coating, die door de nieuwe wetgeving minder populair wordt. Californische eindconsumenten zullen immers hun interesse voor en hun vertrouwen in een product verliezen als er op de verpakking een dreigende ‘safety warning’ staat. Vitrapack gaat actief op zoek naar probate en algemeen aanvaardbare alternatieven voor PVdC. Als ‘case’ ging Vitrapack aan de slag voor een klant die ‘Belgian Chocolate’ op de Californische markt brengt.

Een folie met PVdC-coating is een enkelvoudige, snel verwerkbare folie met uitstekende barrières. Het vervangen van dit type folie is geen sinecure. De moeilijkheid in deze concrete case bestond erin om op zoek te gaan naar een niet te dik én niet te duur alternatief. Vitrapack stelde voor om met een mix van een PET en een acryl gecoate folie te werken en zo de beschermende barrières van de PVdC over te nemen.

Vitrapack kon hier haar klant gericht adviseren om de PVdC-piste te verlaten en voor een volwaardige vervanging te kiezen.

Het betreffende laminaat is een valabel en attractief alternatief voor PVdC en is bijzonder geschikt voor het veilig, verstandig en vlug verpakken van chocolade. De technische verwerkbaarheid van deze samenstelling werd in het verleden al getest en leverde geen enkel probleem op. Vitrapack kon hier haar klant gericht adviseren om de PVdC-piste te verlaten en voor een volwaardige vervanging te kiezen. Als klant heeft de chocoladeproducent nog wel de verantwoordelijkheid om zijn producten te onderwerpen aan kwaliteits- en houdbaarheidstesten met deze verpakking.

Opgelet: Folieproducenten hebben heel recent massaal onderzocht in welke mate hun PVdC-gecoate folies schade zouden lijden onder deze nieuwe maatregel. Blijkt dat de opbrengst van PVdC zo beperkt is, dat een verplichte waarschuwing niet van toepassing is voor de folies die u via Vitra aangeleverd krijgt. Het blijft raadzaam tijdig een alternatief te testen voor de dag dat PVdC mogelijk meer algemeen gebannen zal worden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Uiteraard staan we u graag met raad en daad bij…

 

Maakt u ook gebruik van PVdC-gecoate verpakkingsfolies en levert u uw producten aan Californië? Contacteer ons, wij helpen u graag verder in de zoektocht naar en de realisatie van de meest geschikte oplossing.