21/09/2017

Samen pionier met nieuwe machines voor flexodruk

Vitrapack installeert twee 10-kleuren flexodrukmachines van BOBST. We blijven zo investeren in een modern machinepark. Daarmee realiseren we efficiëntiewinst bij het drukken in A-kwaliteit. En de voordelen? Die delen we met onze klanten!

nieuwe machines voor flexodruk

Vitrapack installeert niet één, maar twee nieuwe flexodrukmachines.

Vitrapack is één van de eerste binnen de flexible packaging sector die het fixed color palette principe op grote schaal kan toepassen. De vaste kleuren hierbij zijn geel, magenta, cyaan, zwart, oranje, groen en purper. Deze werkwijze biedt tal van voordelen en is zo een kostenefficiënte oplossing voor een bepaald type drukwerk, dat hiervoor speciaal is ontworpen. Meer nog: Vitrapack installeert niet één, maar twee nieuwe flexodrukmachines. Zo kunnen we voor ieder order kiezen voor die machine waarin de vast gebruikte kleuren het dichtst aanleunen bij de kleuren die voor het drukwerk nodig zijn.

Wat zijn de succesfactoren van deze werkwijze?

  • Verdere standaardisatie van het drukproces.
  • Kortere opstarttijd voor drukwerk.
  • Meer mogelijkheden naar inzetten van overdrukvernissen (glanzend, mat, beschermingsvernis) of een extra wit.
  • Collega’s kunnen kennis delen over twee machines heen.
  • Uitwisselbare onderdelen tussen machines.

De voordelen delen we met onze klanten. Zo blijven we samen pionier.

Voortraject van investering

Vitrapack heeft een lange geschiedenis. Technologische innovaties vormen telkens ijkpunten in de groei van het bedrijf. Maar dat gebeurt niet zomaar. Er gaat telkens een traject aan vooraf. De drie belangrijkste stappen die aan deze investering vooraf gingen?

  • Sinds 2012 werkt Vitrapack samen met Colorbreeze, de meest gespecialiseerde consulting firma voor het optimaliseren van productieprocessen in de verpakkingsindustrie.
  • Samen brachten we alle variabele parameters binnen de productieprocessen in flexo en diepdruk in kaart, om deze vervolgens te standaardiseren.
  • Nadien werd ook gewerkt aan de standaardisatie bij verschillende leveranciers.

Vitrapack beschikt verder nog over twee bijkomende grote voordelen ten opzichte van de concurrenten: we werken met een inhouse-reprobedrijf Rask, dat veel ervaring heeft met speciale repro voor fixed color pallete printing. Ook mengen we alle kleuren (inkten) zelf in een gespecialiseerde inktafdeling.

Drukwerk optimaliseren voor de nieuwe flexodruk machines

Rask heeft veel ervaring met speciale repro voor fixed color pallete printing op flexodrukmachines.

Voedselveiligheid centraal: aangepaste machine

In samenwerking met BOBST werd voor de twee nieuwe machines een aangepast tussendroogsysteem ontwikkeld. Dit is een droging direct na een kleur, voor de volgende kleur wordt gedrukt.

Dit tussendroogsysteem verzekert een laag percentage aan restsolventen. Vitrapack hanteert immers de strengste eisen omtrent de hoeveelheid oplosmiddelen die mogen achterblijven in het geproduceerde verpakkingsmateriaal. Ook laat dit tussendroogsysteem toe om de laagdikte van de kleuren groot genoeg te maken, wat een hogere dekkingskracht en mooie kleuren garandeert.

In Europa zijn er nog ondernemingen die overwegen om met fixed colour palette te werken, maar zij koppelen dit voor zover wij weten niet aan het aanpassen van de machines.

Het tussendroogsysteem garandeert de voedselveiligheid én mooie kleuren.

Upgrade naar een inline-kleurenmeetsysteem

Samen met de aankoop van de nieuwe machines voert Vitrapack ook een upgrade naar een inline-kleurensysteem uit. Vroeger gebeurde het meten van kleuren manueel, maar het nieuwe systeem laat toe om doorheen de hele productierun automatisch kleuren te meten en via gerichte info de kleuren bij te sturen indien nodig. Met deze inline-meting garandeert Vitrapack consistentie in de kleuren voor het gehele order.

 

Praktisch: service blijft gegarandeerd.

De installatie van de nieuwe machines gebeurt in verschillende fases. Wanneer de eerste machine volledig draait zoals gewenst zal één van de huidige 8-kleuren flexomachines worden afgebroken en zal ook de tweede 10-kleuren machine geleverd worden. Zo kunnen we vlot alle orders blijven afwerken. Vitrapack zal na de installatie beschikken over drie flexomachines: één met 8 kleuren en twee met 10 kleuren.