23/02/2018

Flexibele monomateriaal-verpakkingen zorgen voor een duurzame dynamiek

In de nieuwsbrief van februari 2017 sneden we het hete hangijzer duurzaamheid aan. R&D en quality control manager Joost Sprengers zoomde met een kritische lens in op biofolie en zette de pro’s en contra’s op een rijtje. Zijn conclusies zijn ook anno 2018 nog accuraat. Klanten beginnen bij het woord ‘bio’ te stralen, maar velen zijn door het hogere prijskaartje en gebrekkige barrières niet te overhalen. Biofolies zijn een uitstekende en duurzame oplossing voor bepaalde toepassingen, maar de techniek is niet steeds inzetbaar. Blijft het bij een ‘biofolieke’?

R&D en quality control manager Joost Sprengers zoomde in de nieuwsbrief van februari 2017 al eens met een kritische lens in op biofolie en zette de pro's en contra's op een rijtje.

R&D en quality control manager Joost Sprengers zoomde in de nieuwsbrief van februari 2017 al eens met een kritische lens in op biofolie en zette de pro’s en contra’s op een rijtje.

Grote bedrijven blijven investeren om duurzaam te innoveren. Als voorstanders van een huwelijk tussen economische en ecologische belangen, kunnen zij nu ‘groen’ lachen, in de meest positieve betekenis van het woord: flexibele verpakkingen in monomateriaal zijn veelbelovend. Vitrapack surft vol overtuiging mee op die groene golf. Naast biofolie bieden wij een aantrekkelijk alternatief in uw zoektocht naar meer duurzaamheid. We staan u bij met raad en daad bij uw vraag naar een duurzame oplossing op maat.

Herhaalde herbestemming in een efficiënte circulaire economie

Vitrapack is helemaal klaar om elke klant objectief te adviseren en om het gewenste maatwerk te realiseren. Jarenlange expertise gaat samen met toekomstgerichtheid, dicht bij elke evolutie, met topkwaliteit en service als rode draad.

In het belang van duurzaamheid denkt én stapt Vitrapack mee in de circulaire economie. Herhaalde herbestemming en een relevant langere levensduur van de gebruikte materialen typeren deze werkwijze. Het doodlopende pad van de lineaire economie krijgt een toekomstgericht alternatief.

In het belang van duurzaamheid denkt én stapt Vitrapack mee in de circulaire economie.

Futureproof flexibles

De strikte keuze voor monomaterialen is een baanbrekende ecologische evolutie binnen de verpakkingsnijverheid. De strenge selectie bij de productie werpt vruchten af in de rest van het traject. De werkwijze is op het eerste zicht verrassend eenvoudig: de keuze voor welgeteld één milieuvriendelijk monomateriaal maakt selectieve sortering en optimale recyclage mogelijk. Flexibele verpakkingen zijn uitermate geschikt voor dit proces. Na recyclage beginnen zij aan een tweede leven als flexibele verpakking. Dat proces kan zich langdurig en ecologisch laagdrempelig herhalen.

Herhaalde herbestemming en een relevant langere levensduur van de gebruikte materialen typeren een circulaire economie.

Herhaalde herbestemming en een relevant langere levensduur van de gebruikte materialen typeren een circulaire economie.

Concrete keuzes

Vitrapack raadt voor bepaalde toepassingen flexibele verpakkingen in monomateriaal aan. In plaats van te werken met laminaten die bestaan uit verschillende foliekwaliteiten per laag – zoals bijvoorbeeld OPP+PE of OPP+metaalfolie – is er een strikte selectie mogelijk van één materiaal. De keuze voor bijvoorbeeld OPP+OPP of PE+PE resulteert in flexibele verpakkingen van de nieuwe generatie.

De bestaande flexibele verpakkingen worden al jaren gewaardeerd door producent én consument.

Flexibele verpakking biedt veelzijdige voordelen

De bestaande flexibele verpakkingen worden al jaren gewaardeerd door producent én consument. De voordelen in vergelijking met andere verpakkingsmaterialen zoals glas of blik  zijn ecologisch, economisch en producttechnisch:

  • groot aanpassingsvermogen aan de omvang van de inhoud en hersluitbaar, met minimale verspilling van de inhoud;
  • lichtgewicht en compact: minder kosten voor opslag, distributie en vervoer en veel beperkter qua verpakkingsafval;
  • absoluut barrière-effect indien ongeopend, met positieve invloed op behoud van voedingswaarde, geur en smaak en een verhoogde houdbaarheid.

De wil om de ecologische voetafdruk te verkleinen mag geen negatieve consequentie hebben voor rendement en efficiëntie.

Monomateriaal: al het goede én een maatschappelijke meerwaarde

Klanten zijn terecht veeleisend. De wil om de ecologische voetafdruk te verkleinen mag geen negatieve consequentie hebben voor rendement en efficiëntie. Monomateriaal neemt een aantal hordes waar biofolie nog tegenaan loopt.

In de onderzoeks-en ontwikkelingsfase worden strenge selectiecriteria gehanteerd:

  • bevredigende bewaareigenschappen, met een veilige verpakking die externe invloeden buitenhoudt en alle eigenschappen van de inhoud optimaal binnenhoudt;
  • esthetisch elegant en dus aantrekkelijk voor de klant;
  • flexibel in elke betekenis van het woord, en dus ook geschikt voor meerzijdige bedrukking, lamineren en efficiënt transport.

Als laatste in het rijtje, maar helemaal bovenaan de prioriteitenlijst: de eis om een dynamiek van duurzaamheid te realiseren door optimaal te recycleren.

Indien er niet optimaal gesorteerd en opgehaald wordt, stranden alle ambities in de allerlaatste stap voor de circulaire fase.

Flexibele verpakkingen in monomateriaal slagen met glans voor elk criterium en zijn een relevante stap voorwaarts in de evolutie naar een circulaire economie.
Vitrapack stapt vol overtuiging mee, door het prille proces bij bepaalde toepassingen aan te raden. Daarnaast gaan we in dialoog met andere bedrijven en met onze klanten om de nieuwe techniek op punt te stellen en om verdere stappen te zetten in de richting van een circulaire economie. De toekomst oogt mooi, maar het traject ernaartoe bevat nog enkele valkuilen.

Strikte sortering blijft de zwakke schakel in de keten.

Strikte sortering blijft de zwakke schakel in de keten.

Strikte sortering: de zwakke schakel in de keten

Flexibele verpakkingen in monomateriaal zorgen voor een groene stroomversnelling, maar niet alle betrokken partijen kunnen die versnelling volgen. De laatste schakel in de keten blijkt ook de meest fragiele: indien er niet optimaal gesorteerd en opgehaald wordt, stranden alle ambities in de allerlaatste stap voor de circulaire fase.

De overheid moet die transitie faciliteren, door flexibele verpakkingen apart te laten sorteren en ophalen. Geen onhaalbare kaart, maar wel haaks op de intentie van Fost Plus om alle plastic verpakkingen tegen 2021 in de blauwe PMD-zak samen te brengen.

Vitrapack is klaar voor de volgende stap, net als veel van haar klanten.

Flexibiliteit is het toverwoord

Toch oogt de toekomst relatief rooskleurig, al is groen hier beter van toepassing.Vitrapack is klaar voor de volgende stap, net als veel van haar klanten.

Grote bedrijven kunnen de motor zijn van de verandering. Ook aan de basis is het bewustzijn van de Belg groot. België scoort bijna het drievoud van de Europese aanbevelingen voor recyclage. Als de overheid de soepelheid wil hebben om de planning wat bij te sturen, kunnen we samen het tempo bepalen in het circulaire peloton. Langzaam, maar wel duurzaam!

Benieuwd of uw product zich leent voor verpakkingen van de groene generatie? Graag meer informatie over dit onderwerp? Vitrapack is dichtbij voor u, met advies en klantgericht maatwerk. Contacteer ons vrijblijvend.