13/12/2016

Actueel: migratie van minerale oliën MOSH en MOAH

Verschillende klanten stellen ons vragen over minerale oliën. Dit is een complexe materie, waarbij het huidige onderzoek zich toespitst op zogenaamde MOSH en MOAH. Vitrapack kan je al meteen gerust stellen: onze inkten, lijmen en folies bevatten die stoffen niet. We staan garant voor veilige verpakkingsmaterialen. Meer nog: Vitrapack kan je begeleiden in de keuze van de verpakking met de juiste barrière-eigenschappen, om te voorkomen dat minerale oliën van andere bronnen, bijvoorbeeld van gerecycleerd karton, de levensmiddelen zouden bereiken.

Vitrapack staat garant voor veilige verpakkingsmaterialen. In ons labo testen we op migratie.

Migratie van minerale oliën is een actueel thema. Net over de grens, in Nederland, is het debat al langer aan de gang. Ook in België zetten supermarkten en de overheid het thema op de agenda. Vakbladen schrijven erover. Vitrapack vat de discussie voor je samen in vier bondige vragen.

Wat zijn minerale oliën?

Minerale oliën worden verkregen uit aardolie. Ze zijn o.a. terug te vinden in smeermiddelen, maar ook in offsetinkten waarmee kranten en magazines worden gedrukt. Dat zorgt ervoor dat minerale oliën opduiken in gerecycleerd karton.

Waarom is er discussie over minerale oliën?

Minerale oliën bevatten stoffen waarvan men een zeer sterk vermoeden heeft dat ze de gezondheid kunnen schaden. Het onderzoek spitst zich vooral toe op aromatische koolwaterstoffen (MOAH) en verzadigde koolwaterstoffen (MOSH).

Wat is migratie van minerale oliën?

Stoffen kunnen, bijvoorbeeld vanuit gerecycleerd karton, doordringen in voedingsmiddelen, indien deze niet verpakt zijn in een folie die daar een functionele barrière voor heeft.

Wat zijn de barrière-eigenschappen tegen migratie van deze minerale oliën voor de verschillende folies?

  • Polyethyleen folie (PE) houdt zo goed als geen minerale oliën tegen.
  • Polypropyleen (Coex PP) heeft ook geen goede barrière. Metalliseren draagt beperkt bij tot een betere barrière, enkel het aanbrengen van bepaalde coatings verbetert de barrière.
  • Polyester folie (PET) biedt de beste barrière. Ook georiënteerd polyamide (OPA) is uitermate geschikt om de migratie van minerale oliën te voorkomen.

Kortom: in onze inkten, lijmen en folies zijn geen MOSH of MOAH aanwezig. We staan garant voor veilige verpakkingsmaterialen. Heb je technische vragen? Zoek je begeleiding bij de keuze van de verpakking met de juiste barrière-eigenschappen voor je product? Dan staan de specialisten van ons labo je graag te woord.

Heb je technische vragen of zoek je begeleiding? Ons team staat voor je klaar!